Omgeving Callantsoog

Badplaats Callantsoog is gelegen in de Kop van Noord-Holland dat bekend staat als één van de schoonste gebieden van Nederland. Het landschap bestaat uit strand, zee, duinen, polders en bloembollenvelden. Callantsoog ligt vlak achter de smalste duinenrij van Nederland, u bent dus vanuit het dorp vrijwel direct op het strand. In 2000 is voor de gehele Kop van Noord-Holland de Blauwe Vlag uitgereikt, een "keurmerk" van schone en veilige stranden met voldoende voorzieningen.

Het gehele jaar door is Callantsoog erg in trek; de duinen, zee en strand lonken immers in alle jaargetijden. Tijdens de zomerperiode worden er in het dorp en op het strand dagelijks evenementen georganiseerd. Het gezellige dorpscentrum heeft verschillende restaurants, terrasjes en winkels die het gehele jaar door geopend zijn. In de zomerperiode zijn de winkels tot 21.00 uur geopend! Landinwaarts bevinden zich dorpjes en stadjes die het waard zijn om ontdekt te worden. Talrijke fietspaden en wegen door dit afwisselende gebied bieden voor elke fietser genoeg mogelijkheden. Hieronder kunt u live webcam beelden zien van het strand van Callantsoog.

 

 

 

Het Zwanenwater

Achter de beschermde duinenrij even ten zuiden van Callantsoog ligt een uniek natuurgebied "Het Zwanenwater". Het stille landschap bestaat uit duinen, vlakten, moeras, dennenbos en twee, met rijke begroeiing, omzoomde meertjes. De Vereniging Natuurmonumenten in Nederland beheert het gebied. Dat garandeert een stuk rust voor de natuur die zo kwetsbaar is. Door verstoring van de stilte, vertrapping van zeldzame planten en verstuiving van het losse duinzand kan immers veel verloren gaan. Juist door die kwetsbaarheid is "Het Zwanenwater" slechts gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek. Men mag dan ook niet vrij het terrein in. Via de aangegeven wandelroute van 2,5 of 5 kilometer, krijgt de bezoeker echter een uitstekend beeld van het landschap en de veelzijdigheid aan planten en vogels."Het Zwanenwater" is opengesteld voor liefhebbers van natuur en stilte.

Sportmogelijkheden

Vliegeren, blokarten, flyboarden, Kitesurfen, golfen, tennis, fietsen, paardrijden, vissen, surfen, squashen, zwemmen, wandelen, volleyballen en midgetgolfen.

Bezienswaardigheden in de omgeving

  • Callantsoog: Museumboerderij "Tante Jaantje" en Museumboerderij De Zandpolder.
  • Den Helder: Nationaal Reddingsmuseum "Dorus Rijkers", De Oranjerie, Marine Museum, Russische onderzeeboot "De Foxtrot" en Fort Kijkduin met daarin een voor Europa uniek Zeeaquarium.
  • Texel: Juttersmuseum, Zeehonden opvang Ecomare en Luchtvaartmuseum.
  • Schagen: Regionaal Museum, Auto Museum en Museumboerderij Vreeburg
  • Nieuwe Niedorp: Noord-Holland Motoren Museum
  • Den Oever: Het huis der Aarde
  • Broek op Langedijk: Museum Broeker Veiling
  • Alkmaar: Nationaal Biermuseum, Gaslichtmuseum, Nederlands Kachel Museum, Kaasmarkt
  • Enkhuizen: Zuiderzeemuseum, Sprookjeswonderland